november 17

KATA-s vállalkozás

0  comments

Mikor éri meg KATA-s vállalkozónak lenni? 

 

Először is tisztázzunk röviden néhány, szinte általánosnak tekinthető félreértést. A KATA nem egy vállalkozási forma, hanem egy adózási mód. Ami ráadásul 2021. január 1-től bizonyos esetekben kedvezőtlenebb, mint előtte, de erről majd még később.  

A vállalkozási formák közül legegyszerűbb forma az egyéni vállalkozás. Egyéni vállalkozást indítani ma már a leggyorsabb és legkönnyebb. Egy órán belül élő vállalkozással rendelkezhetsz, ha úgy akarod. Persze csak akkor, ha megfelelsz a feltételeknek.

 

De mik is ezek a feltételek?  

  • Ügyfélkapu regisztráció (Ha nincs, akkor bármelyik okmányirodában, kormányhivatalban vagy NAV központi ügyfélszolgálaton el tudod végezni kb. 10-15 perc alatt. Ennél több időt csak akkor igényel, ha várakoznod kell. Időpontot előre kérj, a COVID korlátozások alatt nem is lehet másként. Ha 2016 utáni új személyi igazolványod van, akkor elektronikusan, otthonról, a foteledből is meg tudod csinálni!) 
  • Kell egy székhely vagy központi cím, ami, ha nem bérelsz külön helységet a vállalkozásodnak, akkor a lakcímed vagy más, a tulajdonodban lévő helység címe lehet. Ha kifejezetten a vállalkozási célra bérelsz, vagy a bérbeadód hozzájárul, hogy működtess ott egy vállalkozást, akkor az is lehet a székhelye. (Vigyázz! Utóbbi esetben, ennek ki kell derülnie a bérleti szerződésből vagy a bérbeadótól kell kérned egy erre vonatkozó hozzájáruló nyilatkozatot!) 
  • A személyes irataid: Személy igazolvány, lakcímkártya, az adószámod és természetesen az elmaradhatatlan TAJ szám. 
  • Mi lesz a tevékenységed? Érdemes előre készülni azzal, hogy mit is fogsz csinálni. Itt találod a részletes listát: https://www.ksh.hu/docs/osztalyozasok/ovtj2/ovtj_tartalom_2019_11.pdf 

Ha keresgélnél benne akkor ide kattints:  https://www.ksh.hu/ovtj_kereso  

  • Engedély a tevékenység végzéséhez, ha az engedélyhez kötött. Ezt itt tudod ellenőrizni: https://e-tus.hu/etuspublic/  Számíts arra, hogy ha végezni szeretnéd az engedélyköteles tevékenységet, akkor a tevékenység megkezdése előtt be kell szerezned.  
  • Erkölcsi bizonyítvány, ha a tevékenységhez kötelezően előírt. (Ellenőrizni fogják, de online is kérheted. Ingyenes és kipostázzák.) 

 

És akkor most beszéljünk a KATA szerinti adózásról 

 

Mikor éri meg a KATA szerinti adózás?  

Minden esetben számolj! Ugyanis ez az adózási forma nem univerzális jolly-joker, nem éri meg minden esetben! 

Van ugyanis egy tételes adó mérték, amit mindenképpen be kell fizetned a NAV-on keresztül az államkasszába. Akkor is, ha egyetlen forint bevételed sem volt. Ha másodállású vagy (van főállásod valahol, ), akkor ez 25.000 Ft havonta. Ha főállású vállalkozó vagy, akkor 50.000 Ft havonta, de ha közel állsz a nyugdíjhoz, akkor választhatsz egy magasabb tételes adó összeget is, ami 75.000 Ft havonta.   

 

Ez akkor is érvényes, ha nincs bevételed, de akkor is csak ennyi, ha havonta 1 millió Ft a bevételed. Persze emellett még iparűzési adót (településtől függ a mértéke), és kamarai hozzájárulást is kell fizetni.  Ahol 2% a helyi iparűzési adó, ott 2.500.000 Ft-os éves bevétel felett már megéri a tételes adót választani helyi adóban is, mert az két részletben (március 15.-én és szeptember 15.-én fizetendő 25000-25000 Ft) összesen évi 50.000 Ft adót jelent. Vagyis kevesebb, mint havi 5000 Ft-ot.  Vigyázz!!! Ha több településen is van telephelyed, akkor a tételes iparűzési adót nem lehet a települések között megosztani! Minden településen meg kell fizetned az 50.000 Ft-ot évente! 

A kamarai hozzájárulás évi 5000 Ft, amit március végéig kell megfizetni az illetékes kereskedelmi és iparkamara részére.   

Ha 2.500.000 Ft felett van az ÉVES bevételed, de 12.000.000 Ft alatt, akkor elmondhatjuk, hogy  

  • Főállású vállalkozóként ÉVENTE 600.000 Ft KATA-t (ha a magasabbat választod, akkor 900.000 Ft) 50.000 Ft iparűzési adót,  és 5.000 Ft kamarai hozzájárulást kell fizetned.  
  • Nem kell áfásnak lenned, mert az csak 12.000.000 Ft feletti bevételnél kötelező. Vigyázz, ha év közben kezded a vállalkozást, akkor arányosítva kell számolni. (Pl. Ha mondjuk 182 napos lesz a vállalkozói éved, mert félévkor kezdted, akkor már 12.000.000/365*182=5.983.562 Ft feletti bevétel felett már áfás kell, hogy legyél. Azaz a számlát, amivel ezt a határt átlépted már áfásan kell kiállítani, és persze be is kell jelenteni az áfa körbe lépést a NAV felé.  

Mit jelent az ÁFA (Általános Forgalmi Adó)? 

Az áfa egy hozzáadott érték adó, ami azt jelenti, hogy a saját termékedhez, vagy szolgáltatásodhoz kell hozzáadni, és együtt szeded be az ellenértéket a vevődtől.  Pl. Tanácsadás 10000 Ft + 27% (2700 Ft) áfa = 12.700 Ft. Csakhogy ezt az áfát – hacsak nincs áfa levonásra jogosító költséged – neked be kell fizetni a NAV-nak. Viszont a magánszemély vevőid ezt nem igényelhetik vissza, a részükre ez drágítani fogja a te szolgáltatásodat!  Az áfalevonásra jogosult cégeket ez persze nem érinti, ők levonhatják és akár vissza is igényelhetik ezt az áfát a NAV-tól 

A változás 2021-től: Ugyanazon cégnek (magánszemélyekre nem vonatkozik) számlázott éves 3 millió Ft feletti részre 40% adót kell fizetnie a cégnek. Ha külföldinek számlázol, akkor viszont a bevétel 71,42%-a után kell NEKED ugyanezt a 40%-ot megfizetni a bevételedből.  

 

Fontos szempontok még: Általánosságban kijelenthető, hogy megéri a KATA a pénzét, ha magánszemélyek részére értékesítesz és jellemzően kevés költséged van.  ÁFA mentesen magánszemélyek számára olcsóbban adhatod a szolgáltatásod.  

A választás azonban sok tényezős, mindenképpen számolni kell, hogy mi éri meg. Számoláshoz javaslom a Fairconto Zrt. Kalulátorát, amit itt érhetsz el.:  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1becMBvzdONMPKtnyhcL6vsQmPbCmb3jf/edit#gid=952409188 

KATA adózási mód mindenképpen megfontolandó, akkor is, ha cégeknek szolgáltatsz.  

Az élet bonyolult. Az adójogszabályok is. Ha nem boldogulsz, kérj egy konzultációt: hello[@] speedit.hu 


Tags

KATA, Kisadózás, Kisadózó


You may also like

KATA-s vállalkozás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>