november 17

KATA-s vállalkozó, KATA-s betéti társaság

0  comments

Mikor éri meg KATA-s vállalkozónak lenni? 

 

Először is tisztázzunk röviden néhány, szinte általánosnak tekinthető félreértést a KATA-s vállalkozókkal kapcsolatban. A KATA (kisadózó) nem egy vállalkozási forma, hanem egy adózási mód, de így terjedt el a köztudatban, hogy KATA-s vállalkozó. Ami ráadásul 2021. január 1-től bizonyos esetekben kedvezőtlenebb, mint előtte, de erről majd még később.  

A vállalkozási formák közül legegyszerűbb forma az egyéni vállalkozás. Egyéni vállalkozást indítani ma már a leggyorsabb és legkönnyebb. Egy órán belül élő vállalkozással rendelkezhetsz, ha úgy akarod. Persze csak akkor, ha megfelelsz a feltételeknek. Lehetsz KATA-s Betéti Társaság tagjaként is, de ezt egy másik cikkben részletezem.

Milyen feltételekkel lehetsz KATA-s vállalkozó?  

  • Ügyfélkapu regisztráció (Ha nincs, akkor bármelyik okmányirodában, kormányhivatalban vagy NAV központi ügyfélszolgálaton el tudod végezni kb. 10-15 perc alatt. Ennél több időt csak akkor igényel, ha várakoznod kell. Időpontot előre kérj, a COVID korlátozások alatt nem is lehet másként. Ha 2016 utáni új személyi igazolványod van, akkor elektronikusan, otthonról, a foteledből is meg tudod csinálni!) 
  • Kell egy székhely vagy központi cím, ami, ha nem bérelsz külön helységet a vállalkozásodnak, akkor a lakcímed vagy más, a tulajdonodban lévő helység címe lehet. Ha kifejezetten a vállalkozási célra bérelsz, vagy a bérbeadód hozzájárul, hogy működtess ott egy vállalkozást, akkor az is lehet a székhelye. (Vigyázz! Utóbbi esetben, ennek ki kell derülnie a bérleti szerződésből vagy a bérbeadótól kell kérned egy erre vonatkozó hozzájáruló nyilatkozatot!) 
  • A személyes irataid: Személy igazolvány, lakcímkártya, az adószámod és természetesen az elmaradhatatlan TAJ szám. 
  • Mi lesz a tevékenységed? Érdemes előre készülni azzal, hogy mit is fogsz csinálni. Itt találod a részletes listát: https://www.ksh.hu/docs/osztalyozasok/ovtj2/ovtj_tartalom_2019_11.pdf 

Ha keresgélnél benne akkor ide kattints:  https://www.ksh.hu/ovtj_kereso  

  • Engedély a tevékenység végzéséhez, ha az engedélyhez kötött. Ezt itt tudod ellenőrizni: https://e-tus.hu/etuspublic/  Számíts arra, hogy ha végezni szeretnéd az engedélyköteles tevékenységet, akkor a tevékenység megkezdése előtt be kell szerezned.  
  • Erkölcsi bizonyítvány, ha a tevékenységhez kötelezően előírt. Ez jellemzően általában az egyéni vállalkozásnál szükséges. (Ellenőrizni fogják, de online is kérheted. Ingyenes és kipostázzák.) 

 

És akkor most beszéljünk a KATA szerinti adózásról 

 

Mikor éri meg a KATA szerinti adózás?  

Minden esetben számolj! Ugyanis ez az adózási forma nem univerzális jolly-joker, nem éri meg minden esetben! 

Van ugyanis egy tételes adó mérték, amit mindenképpen be kell fizetned a NAV-on keresztül az államkasszába. Akkor is, ha egyetlen forint bevételed sem volt. Ha másodállású vagy (van főállásod valahol, ), akkor ez 25.000 Ft havonta. Ha főállású vállalkozó vagy, akkor 50.000 Ft havonta, de ha közel állsz a nyugdíjhoz, akkor választhatsz egy magasabb tételes adó összeget is, ami 75.000 Ft havonta. Ez az összeg a társadalombiztosítási ellátások (egészség és nyugdíj) kapcsán bizony számít. Az már más kérdés, hogy akár betegség, akár a majdani nyugdíjad kapcsán az államra hagyatkozol-e vagy inkább tartalékot képzel, esetleg biztosítást kötsz.   

 Mikor kell fizetni? És milyen fizetendők vannak még? 

Ez a befizetendő adó akkor is érvényes, ha nincs bevételed. Viszont akkor is csak ennyi, ha havonta 1 millió Ft a bevételed. Persze emellett még iparűzési adót (településtől függ a mértéke), és kamarai hozzájárulást is kell fizetni.  Ahol 2% a helyi iparűzési adó, ott 2.500.000 Ft-os éves bevétel felett már megéri a tételes adót választani helyi adóban is, mert az két részletben (március 15.-én és szeptember 15.-én fizetendő 25000-25000 Ft) összesen évi 50.000 Ft adót jelent. Vagyis kevesebb, mint havi 5000 Ft-ot.  Vigyázz!!! Ha több településen is van telephelyed, akkor a tételes iparűzési adót nem lehet a települések között megosztani! Minden településen meg kell fizetned az 50.000 Ft-ot évente! 

Van még valami?

Igen, a kamarai hozzájárulás évi 5000 Ft, amit minden év március végéig kell megfizetni a lakcím illetve a székhely szerinti illetékes kereskedelmi és iparkamara részére.   

Összefoglalva:

Ha KATA-s vállalkozóként vagy betéti társaságként 2.500.000 Ft felett van az ÉVES bevételed, de 12.000.000 Ft alatt, akkor elmondhatjuk, hogy  

  • Főállású vállalkozóként ÉVENTE 600.000 Ft KATA-t (ha a magasabbat választod, akkor 900.000 Ft) 50.000 Ft iparűzési adót,  és 5.000 Ft kamarai hozzájárulást kell fizetned.
  • Ha túlléped a havi 1.000.000 Ft-os bevétel (ezt nem havonta kell figyelni, hanem az éves bevételedet kell elosztani azon hónapok számával, amikor KATA-s voltál; éves KATA keret 12X1.000.000 Ft= 12.000.000), akkor a felette lévő részre 40%-os különadót kell megfizetned. Ebbe nem számít bele az, amikor más okokból meg kell fizetni a 40% különadó (pl. kapcsolt vállalkozásnak számláztál, vagy adott partnernek éves 3.000.000  Ft felett számláztál, lásd lentebb kicsit bővebben). 
  • Nem kell áfásnak lenned, mert az csak 12.000.000 Ft feletti bevételnél kötelező. Vigyázz, ha év közben kezded a vállalkozást, akkor arányosítva kell számolni. (Pl. Ha mondjuk 182 napos lesz a vállalkozói éved, mert félévkor kezdted, akkor már 12.000.000/365*182=5.983.562 Ft feletti bevétel felett már áfás kell, hogy legyél. Azaz a számlát, amivel ezt a határt átlépted már áfásan kell kiállítani, és persze be is kell jelenteni az áfa körbe lépést a NAV felé.  

Mit jelent az ÁFA (Általános Forgalmi Adó)? 

Az áfa egy hozzáadott érték adó, ami azt jelenti, hogy a saját termékedhez, vagy szolgáltatásodhoz kell hozzáadni, és együtt szeded be az ellenértéket a vevődtől.  Pl. Tanácsadás 10000 Ft + 27% (2700 Ft) áfa = 12.700 Ft. Csakhogy ezt az áfát – hacsak nincs áfa levonásra jogosító költséged – neked be kell fizetni a NAV-nak. Viszont a magánszemély vevőid ezt nem igényelhetik vissza, a részükre ez drágítani fogja a te szolgáltatásodat!  Az áfalevonásra jogosult cégeket ez persze nem érinti, ők levonhatják és akár vissza is igényelhetik ezt az áfát a NAV-tól 

Változás 2021-től:

Ugyanazon cégnek (magánszemélyekre nem vonatkozik) számlázott éves 3 millió Ft feletti részre 40% adót kell fizetnie a cégnek. Vagyis ha magyarországi cégnek dolgozol, és a tőle kapott bevétel (az utalásnak is meg kell érkeznie ehhez a részedre) túllépi a 3 millió forint egy évben, akkor a 3 millió forint feletti részre 40% plusz adófizetési kötelezettsége keletkezik a céges ügyfelednek az adóhatóság felé. Ha külföldinek számlázol, akkor viszont a bevétel 71,42%-a után kell NEKED ugyanezt a 40%-ot megfizetni a bevételedből.  

Még egy nagyon lényeges pont ehhez: Ha kapcsolt vállalkozásnak számlázol (pl.: szülőd, gyermeked, testvéred stb. többségi tulajdonú cégének) akkor már az első forinttól 40% plusz adót kell fizetnie a cégnek a te számlád összege után. Ezzel kapcsolatban konzultálj mindenképpen könyvelővel, adótanácsadóval. 

Fontos szempontok még

Általánosságban kijelenthető, hogy megéri a KATA a pénzét, ha magánszemélyek részére értékesítesz és jellemzően kevés költséged van.  ÁFA mentesen magánszemélyek számára olcsóbban adhatod a szolgáltatásod.  

A választás azonban sok tényezős, mindenképpen számolni kell, hogy mi éri meg. Számoláshoz javaslom a Fairconto Zrt. Kalulátorát, amit itt érhetsz el.:  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1becMBvzdONMPKtnyhcL6vsQmPbCmb3jf/edit#gid=952409188 

KATA adózási mód mindenképpen megfontolandó, akkor is, ha cégeknek szolgáltatsz, de átgondoltan tedd!  

Az élet bonyolult. Az adójogszabályok is. Elterjedt mondjás, hogy a “KATA-s vállalkozónak nem kell könyvelő”, de ez a legtöbb esetben nem igaz. Ha nem boldogulsz, kérj egy konzultációt: hello[@] speedit.hu 


Tags

KATA, Kisadózás, Kisadózó


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Friss infókról kérj értesítést itt:

>